Zelf  witlof kweken is een flinke klus. Dit betekent niet dat het onmogelijk is. Om te beginnen moet je wortels gaan kweken. Pas als je wortels hebt, kun je overgaan op het kweken van witlof. Je kunt deze wortels ook in de winkel kopen en dan wordt het verhaal iets simpeler. Maar het is natuurlijk het leukst als je het helemaal zelf doet. We geven je een aantal handige tips over het kweken van witlof.

Witlof kweken: Zaaien van witlof

Zaai de witlof in mei in de volle grond. In april kun je witlof ook al in de volle grond  zaaien, maar dan op een beschutte plek. De buitentemperatuur moet dan wel minimaal 15 °C zijn. Start met het losmaken van de grond. Zaai daarna de zaden op 0,5 cm diepte en met 15 cm afstand van elkaar.

Bodem en bemesting

Witlof groeit op vrijwel iedere grond, zolang deze maar een luchtige structuur heeft. Om de grond luchtiger te maken kun je de bovenste laag mengen met een laag compost. Daarnaast maak je deze groente blij met meststof met extra kali / kalium.

Fase 1: Rooien

  • Vanaf september kun je beginnen met het rooien van de wortels.
  • Graaf de wortels van de planten voorzichtig uit met een schep.
  • Na het verwijderen van de aarde mogen de wortels 15 dagen buiten liggen.
  • Snijd na 15 dagen de bladerkop zo’n 3 cm boven de wortel af en poot de wortel opnieuw in de grond.

Witlof rooien

Fase 2: Trekken of oogsten van witlof

  • Vanaf half oktober tot eind november oogst je de wortels.
  • Poot de wortels vervolgens in een emmer met zand en zet de emmer binnen, in een donkere ruimte. De wortels zullen stronkjes gaan vormen. Dit wordt ‘het trekken van witlof’ genoemd.

Tip: Wil je de oogst iets uitstellen? Zet de wortels dan weg in een temperatuur die lager is dan 13 °C.

Met of zonder dekgrond

Bij witlofzaden staat ‘met of zonder dekgrond’ aangegeven. Vroeger werd witlof altijd met dekgrond gekweekt. De wortels werden bedekt met een laag aarde, waardoor de groeiende stronkjes compact bleven. Het witloftrekken in een emmer doe je zonder dekgrond.

Lees meer  Zelf meloen kweken

Oogst van witlofstronkjes

Zo’n vier weken nadat je de wortels hebt gepoot, oogst je de stronkjes.

Tip: Oogst de witlofjes door ze af te snijden en de onderkant van de stronken te laten staan. Hierdoor krijg je een tweede oogst.

witlof kweken, witlof, moestuin, groente, tuinen.nl

Witlof en andijvie

Witlof groeit uit de wortel van cichorei. Het is een verwant van andijvie, het groeit namelijk uit de zelfde wortel. Witlof moet in het donker of onder de grond groeien, als je het boven de grond laat groeien, komt er licht bij en wordt het andijvie.

Wist je dat: De naam van witlof komt van de witte bladeren van de plant, wit loof. Witlof groeit onder de grond waar geen zonlicht bij kom, vandaar dat de witlof een witte kleur heeft.

Combinatieteelt

Goede buren van witlof in de moestuin zijn stokboon, tomaat en venkel. Maar zaai witlof niet naast augurk, andijvie, pastinaak of pompoen.

witlof, moestuin, witlof kweken, tuinen.nl

Voedingswaarde witlof

Witlof bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C, en is daarnaast ook rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora. De mineralen die in witlof zitten zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor als je je aan een dieet houdt. De groente bevat namelijk bijna geen calorieën. Probeer ook eens dit recept met gestoofde witlof en honing.

Lees ook: