Broccoli zit bomvol vitaminen en voedingsstoffen en wordt daarom ook wel een superfood genoemd. Deze gezonde groente kun je goed zelf kweken. In Nederland is vooral de zomerbroccoli goed verkrijgbaar en populair voor de moestuin.
 

Rassen

Niet ieder ras is geschikt als zomerbroccoli. Groene Calabrese, Purple Sprouting en Southern Comet zijn rassen die het als zomerbroccoli goed doen.
 

Zaaien zomerbroccoli

Zomerbroccoli zaai je vanaf april t/m eind mei in de volle grond. 
 

Bodem en bemesting

Broccoli heeft veel compost nodig, werk voor het zaaien al een flinke laag door het zaaibed. Na de oogst van de hoofdknop, geef je extra compost of organische mest zodat de zijscheuten doorgroeien. De grond moet vochtig, maar niet doorweekt zijn. Zorg voor een goede afwatering.
 

De oogst

Zaai je de zomerbroccoli begin april, dan oogst je al begin juli. Gebruik de broccoli het liefst op de dag van de oogst. Je kunt hem wel een paar dagen in de koelkast bewaren, maar de smaak wordt snel minder.
 

oogst_broccoli
 

Goede en slechte buren

Zet broccoli gerust naast augurk, boon, kamille, komkommer, munt, paksoi, pastinaak, oregano of spinazie. Maar vermijd aardbei, peul en radijs in de buurt van broccoli, zij remmen zijn groei af.
 

Tips

  • Breng een mulchlaag aan in het zaaibed van broccoli.
  • Oogst de broccoli voordat de bloemknoppen zich openen, de broccoli krijgt anders een bittere smaak.