In de herfsttuin mogen bomen of struiken met kleurige bessen of (sier)vruchten niet ontbreken! Wil je er méér van in je tuin hebben? Het is nú de tijd voor nieuwe aanplant! We zetten drie prachtige planten met bessen voor je op een rij.

Euonymus europaeus (kardinaalsmuts)

Deze inheemse struik staat bekend om zijn bijzondere doosvruchten, die – als ze nog dicht zijn – de vorm hebben van een kardinaalsmuts. Als ze openspringen zijn de feloranje zaden zichtbaar en is het kleurenspektakel compleet. Een andere, minder forse kardinaalsmuts met prachtige doosvruchten is Euonymus phellomanus, deze wordt 3-4 m hoog.

  • Bloei: mei
  • Hoogte: 6 meter
  • Standplaats: zon-halfschaduw

Kardinaalsmuts

Callicarpa bodinieri ’Profusion’ (schoonvrucht)

Het hele jaar door valt deze heester niet op – hij oogt dan best saai – totdat de bessen op kleur zijn. Door hun bijzondere violet-paarse tint trekt hij dan alle aandacht. Ook als het blad gevallen is, blijven de bessen nog lang aan de takken hangen. Ook in de vaas doen deze bestakken het erg goed.

  • Bloei: juli
  • Hoogte: 2 meter
  • Standplaats: zon-schaduw

Callicarpa bessen

Malus ’Professor Sprenger’ (sierappel)

Behalve een uitbundige voorjaarsbloesem geeft dit boompje in het najaar talrijke decoratieve sierappeltjes in vrolijk geel-oranje. Ze zorgen in de herfsttuin voor veel kleur, vooral als het blad dan ook nog goudgeel kleurt. De appeltjes blijven vaak lang aan de takken hangen, bij ’Professor Sprenger’ tot ver in december.

  • Bloei: mei
  • Hoogte: 6 meter
  • Standplaats: zon

Sierappels

Kansenboom

De kansenboom (Clerodendrum trichotomum) valt nu vooral heel erg op. Na de bloei blijven de roze schutblaadjes aan de heester en omkransen ze de donkerblauwe besjes, zodat het lijkt alsof de struik nog een keer bloeit. Het blad ruikt wat naar pindakaas als je het kneust, vandaar dat deze heester ook wel pindakaasboom wordt genoemd…

Vuurdoorn

Soms kleurt de vuurdoorn al vanaf eind augustus zo prachtig oranje! En het leuke is dat deze bessen er tot ver in de winter aan blijven hangen.

Lees meer  Geroosterde pastinaak met honing en tijm

callicarpa

Ook vogels zijn dol op bessen. Wil je meer vogels in je tuin? Bekijk dan deze 5 struiken met bessen die zeer aantrekkelijk zijn voor vogels.