Wat is er in maart te doen in de moestuin? Iedere maand geven we je de beste tips voor het onderhoud op het gebied van de moestuin, zaaien en oogsten. Bekijk de moestuinkalender maart.

De moestuin in maart

Rol je mouwen maar op, want in maart gaat het moestuinseizoen echt van start. We kunnen al wat gewassen zaaien en er valt zelfs al wat te oogsten! Wat je allemaal precies kunt doen, hebben we voor je op een rijtje gezet in deze moestuinkalender maart.

Moestuinkalender maart: tuinklusjes

  • Maak het zaaibed gereed. Waar nodig hark je het nog een keer voor een fijne structuur. Door te zorgen voor een fijne, luchtige structuur kunnen je zaailingen straks beter opkomen.
  • Zorg voor voldoende voeding in de bodem, maar gebruik geen zware bemesting; daar kunnen kiemplantjes niet tegen. Ze kunnen dan als het ware verschroeien. Je kunt voor het (voor)zaaien ook gebruik maken van speciale zaai- en stekgrond. Deze is speciaal ontwikkeld om je jonge zaailingen een goede start te geven.
  • Direct na het zaaien geef je water, maar wel met beleid. De zaadjes kunnen anders wegspoelen. Je kunt voorzichtig gebruik maken van de gieter, maar je kunt ook een fijne broes of sprayflacon gebruiken om zo met beleid water te geven.

 

moestuin, gieter, water geven, planten, moestuinkalender

Wat kun je in maart in de moestuin zaaien?

In maart kun je de volgende gewassen al in de moestuin zaaien: spruitjes, raapstelen, radijs, rapen, snijbiet, spinazie, tuinkers, herfst- en winteruien, wortelen, kapucijners, doperwten, peultjes, postelein en prei.

Tip: Sommige planten kun je beter wel, of juist beter niet naast elkaar zetten. Lees hier alles over combinatieteelt.

Spruiten, moestuin, zaaikalender, moestuinkalender

Wat kun je in maart op de vensterbank voorzaaien?

  • Ook in deze maand kun je op de vensterbank al voorzaaien: andijvie, aubergine, kervel, komkommer, broccoli, koolsoorten, paprika, pepers, peterselie, postelein en prei.
  • Voor het vensterbanktuinieren kun je allerlei bakjes en potjes gebruiken. Erg handig zijn turfpotjes, die je straks met pot en al in de grond kunt zetten.
Lees meer  Download gratis deel 2 van de Jaarplanner

 

zaaien, vensterbank, voorzaaien, moestuinkalender maart

Wat kun je in maart in de moestuin oogsten?

Het is wat vroeg, maar er valt al wat te oogsten uit de moestuin: vroeg gezaaide spinazie, de eerste rabarberstengels, waterkers, tuinzuring, sla en radijs.

 

radijs_oogsten

 

Moestuinkalender maart: moestuintip

Is de grond nog net iets te koud, maar wil je toch al buiten zaaien? Warm de grond snel op door hem tien dagen lang af te dekken met een stuk doorzichtig plastic.

Dat was ‘m weer: de moestuinkalender maart. Jij weet in elk geval waar je nu mee aan de slag kunt. Je kunt ook alvast vooruit kijken:

Bekijk ook de tuinkalender van maart of alvast de moestuinkalender van april