Zodra de eerste zonnestraaltjes zich laten zien, begint het te kriebelen om weer tot in de late uurtjes op het terras of balkon te kunnen zitten. Het liefst wil je er dan zo lang mogelijk van profiteren! Tijd om aan de slag te gaan en een heerlijk plekje te creëren op het balkon of terras om het hele jaar te kunnen genieten.

Tip: Begin in het voorjaar met een goede opruimbeurt, doe alles wat overtollig is weg en maak een frisse start met jouw balkon of terras.

Eenvoud en rust

Met een schone en simpele basis kan je alle kanten uit. Eenvoud schept rust. Zo is het dwergconifeertje Juniperus squamata ‘Holger’ zeer geschikt voor je balkon of terras. Het is een groenblijvende plant, dus je hebt er het hele jaar plezier van. Hij doet het prima in wat bredere potten en manden, waar de takken als een royale deken overheen kunnen liggen. Deze langzaam groeiende jeneverbes heeft fijne blauwgroene stekelige naaldjes, die perfect combineren met tal van andere kleuren. In het voorjaar verrast het struikje menigeen door de felle, zwavelgele uitlopers. Deze verkleuren in de loop van de zomer weer naar blauwgroen.

Juniperus squamata, balkon of terras, tuinen.nl

Ook de dwergspar Picea glauca ‘Conica’ is een dankbare gast op het balkon of terras. Het is meer dan alleen een kerstboompje. Dit sterke, winterharde boompje heeft van nature een mooie kegelvorm en fijne, heldergroen gekleurde naalden. Een paar van deze boompjes naast elkaar zorgen voor een rustige achtergrond of mooie afscheiding.

Picea glauca 'Conica', balkon of terras, tuinen.nl

Tip: Plaats de planten op verschillende niveaus. Het balkon of terras lijkt dan ruimer dan wanneer de planten gewoon naast elkaar staan.

Harmonieuze sfeer

Door te kiezen voor bloemen in één kleur, creëer je een rustige en harmonieuze sfeer. Kies bijvoorbeeld voor een kleine rododendron. De rododendron ‘Percy Wiseman’ bloeit in het voorjaar uitbundig. Uit de roze knoppen komen bloemen die gedurende de bloei naar lichtroze tot crèmekleurig wit verkleuren. Daardoor wordt de gele keel van de bloemen opvallender. Zet de plant in een ruime pot met humusrijke grond. Er is ook speciale potgrond in de handel. Houd de pot vochtig, dus niet te droog of te nat. Ze houden niet van de volle, felle zon, maar als ze teveel in de schaduw staan, komen ze niet zo gemakkelijk in bloei.

Lees meer  Top 5 zomerbloeiers voor op het terras

Een paar potten of manden met Engels gras maken het plaatje compleet. Deze plantjes vormen grasachtige pollen met ronde witte, roze of rozerode bloemhoofdjes van mei tot in de herfst. Simpel maar mooi. Een goede plant voor wie van bijen en vlinders houdt.

rododendron ‘Percy Wiseman', balkon of terras, tuinen.nl

Geur op balkon of terras

Bij de inrichting van een balkon of terras gaat het vaak om vorm en kleur. Maar ook met geur kun je veel doen! Kies ook eens voor planten met een ‘luchtje’ en geniet met de ogen dicht. Ga bijvoorbeeld voor een grote mand met geurende brem. Daarmee breng je het voorjaar op het terras. De oorspronkelijke brem heeft lichtgele vlinderbloemetjes. Maar er zijn heel wat variëteiten met andere bloemkleuren, zoals  wit, donkergeel, rozerood of paarsrood. Ook zijn er cultivars bij met dubbele kleuren, waarbij de vlag en de vleugel van het vlinderbloemetje een verschillende kleur hebben. Dus genoeg keuze om zowel de ogen als de neus tevreden te stellen. Ook een seringenboompje, een struik- of stamroos of kruiden als lavendel zorgen voor geur op je balkon of terras.

Cytisus scoparius, brem, balkon of terras, geur, tuinen.nl

Tip: Plant niet teveel verschillende soorten geurplanten bij elkaar. Één duidelijke geur op een bepaald moment is voldoende.

Om ook later in het jaar nog te kunnen genieten van je terras, kun je kiezen voor siergrassen. Door hun natuurlijke kleuren combineren ze goed met alles dat er al op het balkon of terras staat. Aan het einde van de zomer is het dé tijd dat de grassen schitteren met hun wuivende pluimen in de wind.

Carex buchananii, rode zegge, tuinen.nl, balkon of terras, siergrassen

Siergrassen

Wie zich in siergrassen verdiept, zal zien dat er een ruime keuze mogelijk is. Aanrader is de rode zegge Carex buchananii met de dichte massa, stijf opstaande, smalle roodbruine bladeren die aan het einde wat krullen. Zeker als de plant in de zon staat, komt de kleur goed uit. Pampasgras Cortaderia selloana bloeit met pluimen vanaf augustus tot en met oktober. Echt een gras waar je letterlijk niet omheen kunt, want de grote witte bloempluimen kunnen gemakkelijk meer dan drie meter lang worden.

Lees meer  De vijver in mei

Wie wel pampasgras wil, maar dan iets minder hoog, kan kiezen voor de wat kleiner blijvende Cortaderia selloana ‘Pumila’. Dit gras heeft een voorkeur voor zonnige plaatsen.

Lees ook: Siergrassen snoeien

Cortaderia selloana 'Pumila', siergrassen, balkon of terras, tuinen.nl

Lees ook: De beste planten voor op het balkon