Kleine insecten met een witte poederlaag op houtige en groene plantendelen gevonden? Wolluis is waarschijnlijk de oorzaak. We geven je graag tips hoe je om van deze plaagbeesten af kunt komen.
Hoe herken je wolluis?
Wolluis zijn met witte was bepoederde insecten die ovaalronde eieren afzetten op planten. De dieren hebben qua uiterlijk wel wat weg van een pissebedden en zijn zo’n 0,3 tot 0,6 cm lang. ze voeden zich met plantsappen. Door het opzuigen hiervan zal de plant langzamerhand verzwakken. In tegenstelling tot de grijze pissebed is een volwassen witte wolluis echter maar zo’n 0,3 tot 0,6 cm lang. Tijdens zijn verblijf op planten scheidt de wolluis een stof af genaamd honingdauw, waarop zich weer roetdauw ontwikkelt. De plant ziet er daardoor minder fraai uit en zal steeds meer achteruitgaan.
Een plaag onder waardplanten
Wolluis kan zowel bij tuinplanten als bij kamerplanten een ware plaag vormen. Ze worden veel gezien bij kamerplanten zoals bromelia‘s, orchideeën, cyclamen, cactussen, croton, Kaaps viooltje, crassula en Sint jozefplant. In de tuin vind je ze vaak op planten zoals passiebloemen, hibiscus, varens, druiven, bamboe, olijfbomen en citrusbomen.
Bestrijden en voorkomen van wolluis
- Zet de aangetaste plant in quarantaine; afgezonderd van de rest, zodat de parasiet niet over kan springen op je andere planten.
- Snoei de plant waar nodig.
- Veeg de parasiet van de plant af met een een wc-papiertje en gooi dat weg. Voor de zekerheid was je je handen na afloop grondig.
- Spuit de resterende luizen en eitjes zelf van de plant af door middel van een krachtige plantenspuit met water. Spuit elke dag tot de luizen verdwenen zijn.
- Besef dat je vaak zelf het grootste verspreidingsgevaar bent doordat je ongemerkt fungeert als transportmiddel van de wolluis. De luizen verspreiden zichzelf namelijk niet gemakkelijk, maar hoppen jouw kleding zo naar een andere plant.
- Wanneer de witte waas steeds terugkomt of al breed over de plant verspreid is, kan het nodig zijn met een wattenstaafje een mengsel van water en spiritus over de parasiet heen te strijken.
- Is de plaag zo hardnekkig dat je er met de bovenstaande tips nog niet van af bent gekomen? Dan zijn verschillende producten verkrijgbaar bij o.a. tuincentra om dit te bestrijden.
- Voorkom dat je planten op de tocht staan, dit trekt sneller wolluis aan, en maak ze weerbaarder met de juiste plantverzorging.
Bekijk meer Ziekten en plagen
Ik heb de douche van 40° geprobeerd, sproeien met spiritus en groene zeep, knoflook met sigaretten as, pokon luis, knoflook in de grond stoppen. Maar slechts 1 ding hielp echt: plant weggooien, de plek ontsmetten en een nieuwe halen.
Helaas geen foto het krullen van blad kan er op duiden dat er te veel zon Is voor de plant ook omhoog krullen of juist naar beneden Is niet geschreven ?
Wanneer kan ik 1 jarige plantjes buiten poten
De hotensia staat buiten in bloei. Dus krijgt genoeg water. Hoe krijg ik de wolluis er dan af. Moet ik blaadje voor blaadje. En takje voor taje behalen. Trouwens hij is heel groot
Ik heb wolluis op mijn orchideeën, wat kan ik daar tegen doen?
Goede dag, Ik heb prachtige witte hortensia s staan in een grote cement bak 2x maar heb toch weer wolluis gevonden je ziet het al aan de blaadjes en probeer nu ieder blaadje te verwijderen want wordt er echt helemaal nerveus van dat het ieder jaar toch weer terug komt!heb ze eerverleden jaar tot de aarde gekort omdat ik het niet meer aankon wat is toch de reden en hoe krijg ik ze het beste weg.b,v,d Marianne
Ik heb door wolluis al een grote prachtige magnolia uit de tuin moeten hale ik heb alles geprobeerd harde waterstraal bestrijdings middel bij tuincentrum gehaald maar mijn mooie magnolia heeft het niet overleeft ook een grote hulst is er aan dood gegaan en een mooie camelia en nu gaat ook de laurier dood.dit zijn toch geen zwakke kleine plantjes.weet niet meer wat ik moet doen.
Wij hadden wolluis in een dennenboom. Ons werd geadviseerd om brantnetels op water te zetten. Totdat ze gaan stinken(gierlucht) daarmee de luis begieten of spuiten. Het resultaat was dat de wolluis verdween.
Hebben jullie brandnetel(soep) uiteindelijk besmeerd in de Denneboom?
Nieuwe hortensias geplant in grote hoeveelheid onder een esdoorn .
Al 2 keer nieuwe moeten planten .In de winter bedekt met afgevallen bladeren
Elke dag als het nt regent geven we s’morgens en s’avonds water en toch verschrompelen de bladeren na verloop vn tijd .We geven water omdat we denken dat die grote boom al het water onttrekt aan de planten .Ze willen maar niet lukken .Wie kan ons helpen ?
Hier vind je allerlei goede tips voor de juiste aanplanting van verschillende soorten hortensia, onder bomen: http://www.hortensiakwekerij.be/hortensia%27splant.html
Ik had de wolluis op mijn balkon plant viburnum tinus, ik had het eerst besproeid met bladluis en daarna met de had 1 voor1 eraf gehaald koste me wel een uur werk maar onder de wol zit het luisje en dat moet er ook van af, maar het is gelukt en het is een natuurprodukt je doet het zelf blad voor blad
Of het nu wolluis is, of wollige dopluis, lastig en vooral hinderlijk en vies vind ik het. Mijn Beaucarnea recurvata was er deze zomer mee behept en een bestrijding met een zeep/spiritusoplossing was weinig effectief. Daarom de hulp ingeroepen van de techniek en de douchekraan op 40 graden afgesteld. Het ongedierte overleefde het niet, maar de plant ondervindt daar nauwelijks nadeel van. Heb de behandeling nog eenmaal moeten herhalen, maar de plant is nu al enige maanden vrij van het wollige gespuis. Uiteraard houd ik de boel goed in de gaten en een week of twee geleden nog een Dracaena fragrans ‘Massangeana’ zo moeten behandelen. Tot nu toe met goed resultaat.
De methode lijkt is in principe weinig anders dan de ‘stoomreinigermethode’ die hiervoor beschreven wordt, maar voor mijn gevoel minder riskant voor de plant.
De aantasting in het beginstadium is ook goed te doen met een stevige verfkwast die je wel goed in warm water schoonmaken moet.
Ik heb een berichtje geschreven over het bestrijden van de wolluis middels een stoomreiniger. Ter aanvulling: ook de roetdauw wordt van het blad gehaald waardoor de groenbladkorrels weer vrijelijk aan fotosynthese kunnen doen 😁 Groetjes Erick.
Hallo allemaal, ik ga me ook in het strijdgewoel begeven wat betreft de wolluis. Ben in het gelukkige bezit van een stoomreiniger en daar haal ik mieluvriendelijk goede resultaten mee. Uiteraard op gepaste afstand spuiten want het gaat natuurlijk om stoom!! Ik blaas ahw de luis en zijn cocon(s) van blad en knol (cycas revoluta) af. Uiteraard regelmatig herhalen en wanneer ik er veel last van hebt twee keer per dag. Ik heb niet de illusie dat je de luis zo maar weg hebt, dus milieuvriendelijk regelmatig herhalen. Groetjes,
Het is lastig met de spuit te werken als de plant/boom in de kamer staat. Mijn ficus benjamina, prachtig, heeft er hardnekkig last van! Mijn eerste aktie was het gietwater te vermengen met inhoud van antiluizenmiddel van Pokon, ze zuigen immers van de plant? In het begin prima, maar ze zijn daarmee niet uitgeroeid en leven er nu nog steeds op los! Wat is nu radicaal? Want ze komen dus ook op mijn bananenplant voor…
Ik woon in Lanzarote en daar wordt deze luis van de cactus gewonnen voor natuurlijke kleurstof. Maar komt ook buurten op mijn planten. Advies van een hovenier hier: ongeveer 2 liter water, een stevige teen knoflook (antibioticum en versterkt de plant) erin uitpersen, wat as van een sigaret homeopathische hoeveelheid nicotine). Laat een etmaal staan, zeven en dan de plant ermee besproeien, goed onder de bladeren spuiten.
Wolluis op een plant met eetbare produkten (rode pepers) aangetroffen. Gaan de pepers het nog redden? Als ik bijvoorbeeld spiritus gebruik?
Hoe bestrijd je de wolluis bij hortensia’s
Wolluis wordt vaak verward met wollige dopluis die je de laatste jaren meer en meer hortensia’s belagen. Beide zijn lastig te bestrijden omdat ze zichzelf beschermen met een laagje ‘wol’. Komt er nog maar sporadisch wollige dopluis in je hortensia’s voor dan kun je deze het beste handmatig verwijderen met een vochtige doekje. Of knip de aangetaste bladeren af en gooi ze in de kliko. Is de aantasting ernstig dan kun je ook overwegen om een milieuvriendelijk middel tegen wol- en dopluis te gebruiken.
Mijn cactus staat nu volop in bloei. Kan ik de wolluis nu ook bestrijden met de spuit (eventueel met spiritus)?
Ik lees net dat een een kop zout gemengd met warm water in de plantenspuit goed helpt.
Zojuist geprobeerd, top oplossing. Dank je wel!
Hoe eerder je de wolluis bestrijdt, hoe beter het is!