Als je dol bent op de smaak van anijs dan moet je zeker kervel kweken in je kruidentuin. Het kruid vraagt om weinig verzorging en geeft een groot deel van het jaar oogst.
Soorten kervel
In de keuken worden twee soorten kervel gebruikt: de Roomse kervel en de gewone kervel. Waar de Roomse kervel een zoete anijssmaak heeft, is de anijssmaak van gewone kervel ‘fris’. Bovendien is Roomse kervel een vaste plant en gewone kervel een tweejarige plant.
Zaaien
Kervel groeit het beste in halfschaduw. Van nature groeit het kruid vaak op plaatsen waar de zon niet vaak komt, zoals onder een boom of tussen een struik. Kervel zaai je in de volle grond van april tot september.
Tip: Bekijk de zaaikalender om te zien wat je nog meer kunt zaaien en wanneer.
Bodem en bemesting
Kervel heeft veel voeding nodig dus werk een flinke laag compost door het zaaibed. Bovendien vraagt het kruid om goed vochtige grond. Daarvoor bedek je de bodem met een laag mulch.
Oogsten
Kervel oogst je zo’n twee maanden na het zaaien. Doe dit voor de bloei; zodra de bloemetjes uitkomen, verliest kervel snel zijn smaak. Kervel oogst je van juni tot half september.
Goede buren, slechte buren
Slasoorten zijn goede buren van kervel, maar zaai het kruid niet naast radijs, want die twee verdragen elkaar niet.
Tips kervel kweken
- Oogst kervel regelmatig om de groei te stimuleren.
- Kervel groeit ook goed in een bloempot.
- Gebruik kervel bij je visgerechten of maak kervelsoep!
Lees ook:
Beste
Mijn laatste vijf pakjes van kervel (gekocht bij Horta) ontkiemen niet. Wat is daar de oorzaak van? Tot 2 jaar geleden zaaide ik in volle grond en alles ging prima, maar sindsdien ontkiemt er geen zaad meer. Ik ben toen overgeschakeld op zaaien in potten met potgrond en dat is twee keer goed gegaan, maar dit jaar groeit of ontkiemt er geen meer. Ik heb alles wel eens gemest en water gegeven maar niets helpt. Ik ben 77 jaar en ik heb 50 jaar geen enkel probleem gehad met het zaaigoed, maar nu stel ik mij vragen. Hoe pakken we dit aan? Graag een deskundig antwoord, vriendelijke groeten, Fons Cuypers