Als je dol bent op de smaak van anijs dan moet je zeker kervel in je kruidentuin kweken. Het kruid vraagt om weinig verzorging en geeft een groot deel van het jaar oogst.

 

Soorten kervel

In de keuken worden twee soorten kervel gebruikt: de Roomse kervel en de gewone kervel. Waar de Roomse kervel een zoete anijssmaak heeft, is de anijssmaak van gewone kervel ‘fris’. Bovendien is Roomse kervel een vaste plant en gewone kervel een tweejarige plant.

 

Zaaien

Kervel groeit het beste in halfschaduw. Van nature groeit het kruid vaak op plaatsen waar de zon niet vaak komt, zoals onder een boom of tussen een struik. Kervel zaai je in de volle grond van april tot september.

Bodem en bemesting

Kervel heeft veel voeding nodig dus werk een flinke laag compost door het zaaibed. Bovendien vraagt het kruid om goed vochtige grond. Daarvoor bedek je de bodem met een laag mulch.

 

Oogsten

Kervel oogst je zo’n twee maanden na het zaaien. Doe dit voor de bloei; zodra de bloemetjes uitkomen, verliest kervel snel zijn smaak. Kervel oogst je van juni tot half september.

 

kervel_oogsten

Goede buren, slechte buren

Slasoorten zijn goede buren van kervel, maar zaai het kruid niet naast radijs, want die twee verdragen elkaar niet.

 

Tips

  • Oogst kervel regelmatig om de groei te stimuleren.
  • Kervel groeit ook goed in een bloempot.
  • Gebruik kervel bij je visgerechten of maak kervelsoep!

 

Lees ook: