Met dit stappenplan voor het voorzaaien van paprika en chilipeper geniet je in de nazomer van je eigen oogst! Want je eigen paprika’s voor in de goulash of in je zomerse Griekse salade, of een pittig gerecht met een zelfgekweekt pepertje, wie wil dat nu niet? Maar wie in de lage landen van eigen pepers en paprika’s wil genieten, moet op tijd beginnen. Dat betekent voorzaaien!

Paprika en peper voorzaaien is niet moeilijk, zeker niet als je onze ‘tuinrecepten’ volgt!

Tuinen.nl Tuinrecept Paprika en peper voorzaaien

Chilipeper (Capsicum) en paprika voorzaaien

ZAAIRECEPT

Moeilijkheidsgraad:

2 STERREN

Duur:

20 minuten

Wat heb je nodig voor dit recept?

Ingrediënten

Benodigdheden

  • Paprikazaad of peperzaad
  • Kweekkasje / Zaaibak met deksel
  • Zaai- en stekgrond of zaaitabletten (kokostabletten)
  • Turfpotjes of eierdoosje
  • Water
  • Lepel
  • Kom
  • Plantenspuit

 Aan de slag:

Schoon gereedschap voor voorzaaien

Stap 1: Werk met schone spullen

Ga je voor het zaaien van paprika en peper aan de slag met spullen die je al eerder hebt gebruikt? Controleer dan eerst of alles lekker schoon is. Nee, je hoeft daarbij niet je eierdoos af te wassen. Maar als je een zaaikas al eens eerder hebt gebruikt, is het wel verstandig om deze eerst van een goede spoelbeurt te voorzien. Zaadjes, en straks zaailingen (zo heten babyplantjes), zijn immers klein en dus nog kwetsbaar voor invloeden zoals bacteriën en schimmels. Vergeet dus ook je handen niet te wassen voordat je aan de slag gaat!

Paprika en peper voorzaaien stap 2

Stap 2: Je zaaigrond voorbereiden

Als je gebruik maakt van zaaitabletten – ook wel kokostabletten of zweltabletten genoemd – voeg je deze bij elkaar in een kom en giet je de aanbevolen hoeveelheid water erbij. Deze staat vaak vermeldt op de verpakking. Je ziet de tabletten nu in een flink tempo zwellen tot hoopjes aarde. Meng de aarde samen en maak alle klontjes fijn.

Hetzelfde geldt als je gebruik maakt van zaai- en stekgrond. Verkruimel de aarde eerst in een kom tot een luchtig mengsel. Je wilt namelijk geen klontjes in je ‘aardebeslag’.

Waarom gebruik je speciale potgrond voor het zaaien van zaden?
Zaai- en stekgrond is een fijne aardemix, gemengd met wat meer zand dan andere potaarde. De wat luchtigere grond is daardoor heel geschikt voor zaadjes en jonge planten. Zaden kunnen hierin makkelijk ontkiemen en zaailingen wortelen soepel hun nieuwe wortels door de aarde. Ook komt water en voeding veel gelijkmatiger bij je nieuwe planten en zo drogen ze zo minder snel uit.

Paprika en peper voorzaaien stap 3

Stap 3: Verdeel de aarde

Verdeel de fijngemaakte aarde over turfpotjes of de eierdoos. Houd nog een beetje zaaigrond over in de kom om straks over de zaadjes te verdelen. Druk de aarde lichtjes aan en zorg dat er nog een 0,5 tot 1 cm overblijft tot de rand.

Paprika en peper voorzaaien stap 4

Stap 4: Maak ‘zaaigaatjes’ in de potjes

Druk met een vinger gaten in de aarde. Je kunt hiervoor ook een speciaal zaaistokje of een tak gebruiken. Maar dat is in principe eigenlijk niet nodig, handen werken prima!

Paprika en peper voorzaaien stap 5

Stap 5: Zaai de paprikazaden en peperzaden

Verdeel de zaadjes en laat ze in de zojuist gemaakte zaaigaten vallen. Laat in elk gat een paar zaadjes vallen, zo heb je meer kans dat er minstens één zaadje per bakje ontkiemt. Maak je niet druk hoe de zaadjes liggen, dit let niet zo nauw als bijvoorbeeld bloembollen. De zaadjes groeien straks vanzelf naar boven toe.

Paprika en peper voorzaaien stap 6

Stap 6: Aarde aanvullen

Dicht de gaatjes en vul de randen van de potjes aan met ongeveer nog 0,5 cm aarde. De zaden zijn nu lekker toegedekt onder een dekentje van zaaigrond.

Paprika en peper voorzaaien stap 7

Stap 7: Water geven

Vul een plantenspuit met lauwwarm water en besproei de aarde. Je gebruikt hiervoor dus geen gieter. Met een gieter ‘giet’ je al snel een veel te grote en dikke straal water, waardoor de potjes snel overlopen. De aarde, inclusief je peper- of paprikazaden, krijgen daarnaast ook door de grote straal een flinke opdonder.

 

Stap 8: De juiste standplaats

Doe de deksel op je minikasje en zet de zaaibak op een lekker licht, zonnig plekje in de vensterbank. Paprika en peper zijn echte zonliefhebbers en hebben warmte nodig om grote, sterke planten te worden en straks heerlijke vruchten te vormen.

Paprika en peper voorzaaien stap 9

Stap 9: Nazorg

Controleer dagelijks of de aarde nog lekker vochtig is en geef de bezaaide potjes elke dag wat verse lucht. Na een paar weken zul je de eerste sprietjes kunnen aanschouwen. Wanneer er meerdere zaden per bakje of potje zijn ontkiemt, dun je de plantjes uit tot één plantje per potje. Kies daarvoor altijd de sterkste uit om over te houden.

Wanneer de zaailingen twee blaadjes hebben, verplant je de miniplantjes naar een eigen, wat groter potje. Dit noem je ‘verspenen’. Stop de plantjes dan diep onder de grond tot het eerste blaadje en blijf de plantjes dagelijks besproeien. Pas halverwege mei mogen de plantjes naar buiten toe.

Lees meer tips over de verzorging van paprikaplanten en peperplanten in dit artikel over paprika en peper kweken.

Waar zijn de ingrediënten en benodigdheden te koop?