Met weinig ervaring je eerste moestuin beginnen? Geen probleem! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuin voor beginners. 

Start met makkelijke groenten in je moestuin

Als je net begint met moestuinieren, kun je het beste starten met groenten die makkelijk te telen zijn: sla, courgette, wortel, radijs, spinazie en snijbiet. Deze groenten hebben – naast het water geven – weinig verzorging nodig. Je oogst kan dus bijna niet mislukken!

Het zaaimoment

Het juiste zaaimoment verschilt per groente. Besef dat het gegeven zaai-advies op de verpakking alleen een richtlijn is. Het is daarom belangrijk om de weersvoorspellingen in de gaten te houden. Wordt het onverwacht koud voor de tijd van het jaar? Wacht dan nog even met zaaien.

Zaaien, moestuin, beginners, voorzaaien, tuinen.nl

De grond van een moestuin voorbereiden

Bereid de grond, het zaaibed, goed voor. De grond mag niet meer bevroren of té vochtig zijn. De zaadjes zouden dan niet goed kiemen. Hark de bovenlaag goed los en egaliseer de grond.

Niet te diep zaaien

Hoe dieper je zaait, hoe groter de kans op rotten. Bovendien hebben moestuinzaadjes weinig diepte nodig. De stelregel is dat je een zaadje zo diep zaait als dat het zaadje groot is wanneer je het verticaal houdt. Dus is een zaadje 2 cm lang, dan zaai het het 2 cm onder de grond.

Tip: Sommige gewassen kun je beter niet naast elkaar zetten! Dat heet combinatieteelt.

Moestuin in potten

Groenten kun je ook voorzaaien in een bak of pot. Zodra de plantjes twee paar blaadjes hebben, moet je ze wel verplaatsen, ieder naar een apart potje. Dit wordt ‘verspenen’ genoemd.

 

moestuin_voorzaaien

Bemesting van je moestuin

Gebruik een niet te zware bemesting, daar kunnen kiemplantjes niet goed tegen. Een organische bemesting werkt voor een moestuin het beste.

Extra tips voor de start van een moestuin

  • Start eerder met telen door de groenten binnen voor te zaaien.
  • Houd het overzichtelijk door klein te beginnen.
  • Geef groenten in pot water in een schaal onder de pot.
  • Zaai nooit twee jaar achter elkaar een groente op dezelfde plaats.
  • Bescherm je planten met cloches bij onverwachte nachtvorst.
Lees meer  Verschillende soorten zachtfruit

 

Bekijk de blogs van Michel voor meer handige tips voor de moestuin.