Om van voorjaarsbloeiende bloembollen te kunnen genieten, is een tuin niet noodzakelijk. Met bloembollen in potten is het voor iedereen weggelegd! Plant ze dit najaar en je bent verzekerd van veel kleur in je tuin of op je balkon/terras.
Bloembollen in potten
Het planten van bloembollen in potten en plantenbakken geeft iedereen de kans om te genieten van prachtige bloemen in vrolijke kleuren. Ze passen in elke tuin en op elk balkon en terras, hoe groot of klein deze ruimtes ook zijn. Zelfs wanneer je alleen een vensterbank, balkon of drempel tot je beschikking hebt, is het mogelijk.
Schuiven
Heb je een flinke buitenruimte tot je beschikking? Leef je dan lekker uit! Het voordeel van potten en plantenbakken is dat je ze kunt verplaatsen. De potten met bloemen die op hun mooist zijn zet je vooraan, en de potten met bloemen die nog niet rijp genoeg zijn, krijgen een rustig plekje uit het zicht.
Minituin
Creëer een gezellige minituin op je balkon of terras, door bloembollen in potten op een tafel te zetten. Dit doe je door een flinke hoeveelheid kleine potten te gebruiken. Deze beplant je met kleine bloembollen zoals sneeuwklokjes (Galanthus), krokussen (Crocus), blauwe druifjes (Muscari) en dwergirissen (Iris reticulata). Dat wordt een kleurrijk feestje in het vroege voorjaar!
Planten
Hoe plant je nu het beste bloembollen in potten en plantenbakken?
Het is belangrijk dat de pot diep genoeg is; er moet minimaal een laag grond van drie keer de hoogte van de bloembol onder en boven de bloembollen zitten. Zo hebben ze voldoende ruimte om te groeien. Zorg er ook voor dat er een gat onderin zit, zodat het teveel aan water kan weglopen.
- Leg onderin de pot een laag oude potscherven, hydrokorrels of grind voor een goede drainage.
- Strooi een laag potgrond over de potscherven, hydrokorrels of grind.
- Plant de bloembollen in de potgrond. Voor een kleurrijk resultaat gebruik je extra veel bloembollen. Ze kunnen dichter op elkaar geplant worden dan in de tuin; houd maximaal een boldikte van elkaar aan.
- Doe bovenop de bloembollen een laag met potgrond en druk dit stevig aan.
- Geef als laatste flink water, zodat de bloembollen goed wortelen. Het overtollige water loopt weg via de gaatjes onderin de pot.
- Herhaal dit hele proces in januari en februari. Door ze dan nog eens een flinke plens water te geven voorkom je dat de bloembollen uitdrogen.
Soorten bloembollen
Alle bloembollen zijn geschikt voor in potten en bakken. De zes meest gebruikte zijn: tulp (Tulipa), narcis (Narcissus), hyacint (Hyacinthus), blauwe druifjes (Muscari), krokus (Crocus) en dwergiris (Iris reticulata). Maar ook bloembollen als sneeuwroem (Chionodoxa), oude wijfjes (Ipheion) en buishyacint (Pushkinia) doen het goed.
Winter
Bloembollen hebben de kou van de winter nodig om in het voorjaar in volle glorie te bloeien. Laat de potten in de winter daarom lekker buiten staan. Ze hebben zelden last van vorst. Dat komt omdat bloembollen zichzelf kunnen beschermen. Dit doen ze door zetmeel om te zetten in suikers. Hoe meer suikers er in de bloembol zitten, hoe lager het bevriezingspunt.
Voor het ultieme verrassingseffect, kan je eens een lasagne van bloembollen maken! Bekijk het stappenplan.
Tekst en foto’s: IBulb
Leuk!
Bloembollen in potten zijn voor ons onmisbaar. De helft van onze buitentafel staat vol met potten die straks allemaal weer mooi bloeien. Dit geeft een prachtig effect!
Eenmaal uitgebloeid gaan de bloembollen elders de tuin in, of worden ze met pot en al op een minder zichtbare plek gezet.
Dit is voor ons heel belangrijk, want in een kleine tuin valt alles extra op en is er niet altijd ruimte voor uitgebloeide of minder mooie planten. Na enkele jaren hebben we een mooi opeenvolgende bloei kunnen realiseren met verschillende bloembollen, zomerbloeiers en Dahlia’s.
Met vriendelijke groet,
KleineTuinen.nl