Bloemen staan mooi in een vaas in huis of in de tuin. Maar wist je dat je sommige bloemen ook kunt opeten? Verras je familie en vrienden en tover je salade, vleesgerecht of drankje in een handomdraai om in een feestje met deze eetbare bloemen.

Het lijkt misschien een beetje vreemd, bloemen eten, maar dat valt best mee! En de smaak is ook niet zo raar: Oost-Indische kers smaakt bijvoorbeeld een beetje naar radijs. Sommige eetbare bloemen hebben veel smaak, sommige smaken neutraal. Naast dat je eetbare bloemen in salades of bij vleesgerechten kunt serveren, kun je ze ook verwerken in ijsblokjes of ze zelfs frituren!

eetbare bloemen, tuinen.nl

Veelgebruikte eetbare bloemen

Behalve de Oost-Indische kers zijn er nog veel meer bloemen die heerlijk smaken. Goudsbloem, Oost-Indische kers, viooltjes, afrikaantjes, paardenbloemen, courgettebloemen, klaproos, pioenrozen, valeriaan en lavendel zijn zomaar enkele voorbeelden van planten met eetbare bloemen. Van alle kruiden zoals bieslook, salie, lavendel en tijm  kan je de bloemen eten. Het beste kan je de bloemen, onbespoten uit eigen tuin, in de ochtend plukken. Dan hebben ze de beste smaak.

Wat kun je wel eten en wat niet?

De blaadjes van jonge bloemen smaken het lekkerst; blaadjes van oudere bloemen kunnen al snel bitter smaken. Het hart en de steel van de bloemen smaken minder lekker. Er zijn ook bloemen die je niet kunt eten omdat ze giftig zijn. Neem dus geen risico en zoek vooraf goed uit of de bloemen eetbaar zijn. Vermijd daarnaast bloemen die bespoten zijn. Als je ze zelf geplant hebt, weet je zeker dat ze niet bespoten zijn. Alle snijbloemen en planten die je in de winkel kunt kopen zijn absoluut niet geschikt voor consumptie. Eetbare bloemen zijn speciaal gekweekt voor het gebruik in gerechten. Ook zwangere vrouwen wordt het eten van bloemen afgeraden.

eetbare bloemen, tuinen.nl
Lees ook: Salade met bloemen 

Lees meer  Roergebakken spruitjes