Mei is een geweldige moestuinmaand, de lente is dan in volle gang. Volgens veel tuiniers is mei de beste maand in de tuin, vol ontwikkeling en fris groen. In de moestuinkalender mei geven je de beste tips voor het onderhoud op het gebied van de moestuin, zaaien en oogsten. Bekijk de moestuinkalender mei.

De moestuin in mei

Hopelijk is het merendeel van het zaaiwerk gebeurd, maar er zijn altijd dingen die je over het hoofd gezien hebt. Geen ramp, in de maand mei kan dit nog prima recht gezet worden. Vanaf midden mei, nadat de ijsheiligen voorbij zijn, mag namelijk alles gezaaid en geplant worden. De kans op nachtvorst is dan zo goed als geweken.

moestuinkalender mei, moestuin, zaaien, oogsten, tuinen.nl

Planten in mei

  • Gevoelige gewassen, zoals aubergines, paprika’s  en tomaten, kunnen in de volle grond van de kas of in kweekzakken worden geplant. Als je ze buiten wilt uitplanten moet je ze eerst nog een paar weken in de kas houden.
  • Sommige gewassen kunnen een steuntje in de rug goed gebruiken. Erwten hebben rijshout of gaas nodig om tegenaan te klimmen. Tuinbonen kun je met tuintouw aan stokjes binden.

Zaaien in mei

  • Er kan nog genoeg in de volle grond gezaaid worden zoals bietjes, late erwten, wortelen, broccoli, slasoorten, radijzen, rucola, knollen en spinazie.
  • Zaai sperziebonen, courgettes, komkommers, meloenen en maïs pas in de volle grond wanneer je er zeker van bent dat er geen vorst meer zal optreden.

Tip: Voor een compleet overzicht bekijk de zaaikalender.

moestuinkalender mei, zaaien, zaailing, moestuin, oogsten, tuinen.nl

Oogsten in mei

  • De eerste gewassen van het nieuwe jaar kunnen na half mei geoogst worden.
  • Denk aan rapen, peterselie, koolrabi, kervel, kropsla, spinazie en tuinkers.

Lees ook: De moestuin na IJsheiligen

moestuinkalender mei, spinazie, oogsten, zaaien, tuinen.nl

Algemene moestuintips in mei

  • Rond deze tijd groeien je groenten hard. Aangezien wortelen, pastinaken en de koolsoorten nog steeds last kunnen hebben van ongedierte, moet je ze zo lang mogelijk onder het tuinvlies of insectengaas houden.
  • Naast je groenten schiet ook het onkruid als een dolle uit de grond. Schoffelen tijdens droog weer maakt veel wiedwerk met de hand overbodig.
  • Wees op je hoede voor de koolvlieg. Zij is actief vanaf midden april tot einde mei.
  • Neem eveneens uw voorzorgen tegen ajuin en wortelvlieg. Tuingaas is hiervoor de beste bescherming.
  • Verzamel nu al het beschikbare, organische afval om je composthoop op te zetten. Alle groene planten uit de natuur zijn bruikbaar. Oude zaden zijn reeds gevallen en nieuwe zijn nog niet aanwezig. Let wel op de aanwezigheid van sommige plantenwortels. Wanneer zij aan de buitenkant van de composthoop zitten, gaan zij zeker verder groeien.
Lees meer  Moestuinieren met kinderen

Bekijk ook de moestuinkalender van april of alvast de moestuinkalender van juni.

Andere tuinklusjes vind je op de tuinkalender mei.