Het is je vast niet ontgaan, de moestuinactie van de Albert Heijn. Heb jij ze ook in huis? Wij leggen je uit hoe jij de moestuinmaatjes kunt kweken! 

Pluksla en klaproos

De eerste moestuinmaatjes zijn pluksla en klaproos. Dit zijn goede buren van elkaar, omdat sla vaak last heeft van bladluis. Klaproos heeft veel stuifmeel, wat lieveheersbeestjes aantrekt. En die lieveheersbeestjes houden juist weer van bladluis! Hier lees je hoe je pluksla en klaproos kweekt.

Nog meer buren
Wist je dat pluksla ook goed samengaat met bieten, dille, knolvenkel, koolsoorten, rammenas, asperges, tomaten, radijs en schorseneren?

Spinazie en koriander

Het tweede paar uit de moestuin is spinazie en koriander. Op koriander zijn vaak grote getale weekschildkevers te vinden, ze eten het liefst de hele dag luis. Als koriander bloeit, is het daarom de perfecte gezelschapsplant voor spinazie! Hier lees je hoe je spinazie en koriander kweekt.

Nog meer buren
Spinazie gaat ook goed samen met aardbeien, bieten, koolsoorten, radijs, aardappels, stokbonen, rammenas, koolrabi en tomaten.

Courgette en phacelia

Het volgende moestuinpaar is courgette en phacelia. Diep in de bloem van pachelia zit veel nectar, honingbijen zijn er daarom dol op. Als bijen hiervan snoepen is de kans groot dat ze ook even langs de courgettebloemen vliegen en deze bestuiven. Lees hier hoe je courgette en phacelia kweekt.

Nog meer buren
Courgettes heeft zowel goede als slechte buren. Ze gaan niet zo goed samen met aardappels en komkommer. Je kunt ze wel heel goed plaatsen naast Oost-Indische kers, sla, uien, mais en stokbonen.

Palmkool en inkarnaatklaver

Ook palmkool en inkarnaatklaver zijn moestuinmaatjes van elkaar. De bladeren van inkarnaatklaver zijn voor loopkevers een schuilplek. Dit is handig wanneer ze bij palmkool staan, loopkevers eten namelijk larven van de koolvlieg. Deze koolvlieg laat anders niets van je palmkool over. Hier lees je hoe je palmkool en inkarnaatklaver kweekt.

Andijvie en cosmea

Dit moestuinkoppel bestaat uit andijvie en cosmea. De cosmeabloemen hebben nectar waar gaasvliegen van houden. Deze gaasvliegen maken hun eitjes met een steeltje aan de andijvieplant vast. Komen de eitjes uit? Dan eten ze alle luizen op en is jouw andijvie luisvrij! Zo kweek je andijvie en cosmea.

Lees meer  Waarom tuinieren gezond is voor je

Nog meer buren
Andijvie staat ook graag naast koolsoorten, prei, sluitkool, stokbonen, venkel, tomaat en knolvenkel.

Sperzieboon en wilde Marjolein

De volgende maatjes uit de moestuin zijn de sperzieboon en wilde Marjolein. Wilde Marjolein krijgt een volgroeide roze bloempjes waar veel nectar in zit, hier komen bijen en hommels op af. Deze zorgen weer voor de bestuiving van de sperziebonen. Lees hier hoe je sperziebonen en wilde Marjolein kweekt.

Rucola en salie

Het volgende paar is rucola en salie. Salie is echt een must have in iedere moestuin, de geur houdt aardvlooien op afstand. Die laten dan ook je rucola met rust. Is toch wat smakelijker op je bord straks. Zo kweek je rucola en salie.

Wortel en bieslook

Wortel en bieslook vormen ook moestuinmaatjes. De geur van bieslook beschermt de wortel tegen wortelvliegen. Laat je de stengels groeien? Dan komen er paarse bloemen aan die bijen lokken, ideaal voor de bestuiving van je moestuin! Hier lees je hoe je wortel en bieslook kweekt.

Nog meer buren
Wortel is ook graag te vinden naast dille, erwten, pluksla, radijs, prei, rammenas, salie, schorseneren, uien, witlof, snijbieten, tomaten, rozemarijn en knoflook.

Komkommer en zonnebloem

Het volgende koppel uit de moestuin is komkommer en zonnebloem. Zonnebloemen zijn er natuurlijk prachtig uit, maar het hart van de zonnebloem zorgt er ook nog eens voor dat bijen en hommels erop af komen. Deze bestuiven de komkommerbloemen weer. Dit maakt ze goede buren. Zo kweek je komkommer en zonnebloem.

Nog meer buren
De zonnebloem gaat goed samen met komkommer, maar je kunt de zonnebloem beter niet naast aardappels zetten. Ook komkommer gaat niet goed samen met aardappels, maar is ook slechte buur van de aardbei, radijs, tomaat en courgette. De komkommer kan wel goed naast bieten, dille, erwten, kool, koriander, kropsla, mais, selderij, prei, uien, bieten en knolvenkel.

Spitskool en dille

Moestuinmaatjes spitskool en dille beschermen elkaar. Wanneer de spitskool wordt aangevallen door koolrupsen, roept hij met zijn geur sluipwespen te hulp. Met dille als buur zijn de sluipwespen niet ver weg, deze zijn namelijk dol op dille. Lees hier hoe je spitskool en dille kweekt.

Pompoen en juffertje-in-’t-groen zijn ook moestuinmaatjes. Juffertje-in-’t-groen lokt groepen hommels aan. En dit is maar goed ook, want voor de bestuiving van de pompoen moet de hommels stuifmeel van de mannelijke bloem naar de vrouwelijke bloem brengen. Hier lees je hoe je pompoen en juffertje-in-’t-groen kweekt.

Cherrytomaat en dropplant

Het volgende paar is de cherrytomaat en de dropplant. De tomatenplant kan, door het getril van de hommels, zichzelf bestuiven. de hommel kan gelukkig bij buur dropplant wel makkelijk bij de nectar en het stuifmeel. Zo kweek je cherrytomaten en de dropplant.

Nog meer buren
Tomaten staan liever niet naast aardappels, venkel en komkommer. Wel zijn tomaten goede buren van sla, prei, radijs, spinazie, ui, wortel, rammenas en peterselie.

Radijs en boekweit

Dit moestuinkoppel zijn ook goede buren van elkaar. In de larven van koolvliegen leggen sluipwespen hun eitjes. Deze zijn een bedreiging voor de radijs, maar met boekweit als buur worden de sluipwespen naar de radijs toe gelokt. Hier lees je hoe je radijs en boekweit kweekt.

Nog meer buren
Radijs gaat niet zo goed samen met komkommer, maar is wel goede buren van erwten, koolrabi, kropsla, Oost-Indische kers, wortels, spinazie, tomaten, snijbieten, koolsoorten en bonen.

Peultjes en korenbloem

Een van de laatste paren zijn de peultjes en de korenbloem. Zelfs al is de bloemknop van de korenbloem nog niet geopend lokt deze insecten. Peultjes bloeien vroeg en kunnen deze bestuivers daarom goed gebruiken. Zo kweek je peultjes en korenbloemen.

Snijbiet en kamille

Het laatste paartje uit de moestuin is snijbiet en kamille. Het gele bloemhoofdje van de kamille is een populaire landplaats voor zweefvliegen. Wanneer kamille naast snijbiet staat, dan eten de larven van de zweefvlieg bladluizen. Lees hier hoe je snijbiet en kamille kweekt.

Nog meer buren
Snijbieten vormen ook een goed koppel met radijs, rammenas, wortels en koolsoorten.